Kuulumisia

Paluumuutto ja kesä Suomessa

Kesä Suomessa meni tosi nopeasti. Heinäkuun puolivälissä ajeltiin Puolan ja Baltian läpi Suomeen ja vaihdettiin osoitteet taas virallisesti Tampereelle. Ensimmäiset viikot meni muuttoon liittyviä asioita hoitaen ja moni asia osoittautui hitaammaksi ja hankalammaksi kuin ehkä osattiin arvata. Meillä oli jättimäinen Trello-taulu täynnä hoidettavia asioita eikä se vieläkään taida ihan tyhjä olla. Mutta isoimmat asiat on hoidettu ja nyt ollaan itseasiassa jo reissussa! Tässä luonnoksiin roikkumaan jääneitä ajatuksia paluumuutosta ja Suomessa vietetyltä kesältä.

Heti saavuttuamme hoidettiin muuttotavaroiden ja auton tullaus ja muuttoilmoitus Suomen viranomaisille. Tullausta ei saatu hoidettua Helsingissä, vaan meidät ohjattiin varaamaan aika Tampereelle, missä homma hoituikin sitten hyvin helposti. Muuttoilmoituksen pystyi tietenkin tekemään netissä ja lähes kaikki Kelaa lukuunottamatta saivat tiedon muutosta sitä kautta. Kelaan piti tehdä ilmoitus paluumuutosta erikseen ja Suomen sosiaaliturvan saamisen käsittelyaika olikin yllättävän pitkä, mutta ehdittiin lopulta saada kela-asiatkin kuntoon pari viikkoa ennen lähtöä.

Uudet ajokortitkin saatiin tilattua Traficomin nettisivuilta kotiin, kun Sveitsistä aikanaan palautetut kortit oli ilmeisesti tuhottu. Mutta 16 eurolla uusi kortti tuli postilaatikkoon. Auton rekisteröinti ei ollutkaan niin helppo homma. Meillä ei ollut CoC-todistusta, jota ilman rekisteröinti ei onnistunut eikä sen saaminen ollut ihan yksinkertaista. Sveitsistä saatiin lopulta tarvittavat laput (postilla, skannattu versio ei kelvannut) ja auto rekisteröityä hieman niuhosta katsastushenkilöstä huolimatta. Suosittelen siis hankkimaan CoC-todistuksen hyvissä ajoin, jos meinaa tuoda auton Suomeen EU:n ulkopuolelta.

Asioiden hoitamisen ohella ehdittiin onneksi nauttimaan myös Suomen kesästä. Kesään mahtui sukulaisten ja kavereiden tapaamista, hyppäämistä, mökkeilyä, käynti Muumimaailmassa, hyvää ruokaa, marjastusta ja sienestystä. Oli tosi kivaa olla vähän pidempään Suomessa, vaikka aikataulut olikin välillä muutosta ja töistä johtuen aika tiukat.

Käytettiin myös aika paljon aikaa pakun viimeistelyyn. Asennettiin listoja ja verhoiluja, korotettiin kattotelineitä ja aurinkopaneeleita hieman puhdistuksen helpottamiseksi, vaihdettiin lämppärin poltoainepumpun ympärille parit tiivisteet, asenettiin LTE-antenni katolle ja välihylly yhteen kaappiin ja järjesteltiin, pestiin ja vahattiin koko auto. Ja nyt kun kelit alkoivat viiletä ja lehdet kellastua, otettiin laiva Ruotsiin ja lähdetään pikkuhiljaa ajelemaan kohti etelää.

Lauantain Aamulehden mietelause osui aika nappiin, joten päätetään tämä kirjoitus siihen.

Lehti puusta variseepi,
päivä yötä pakenee.
Lintu pieni syksyn tieltä,
kesämaille rientelee.

– P.J. Hannikainen

1 thought on “Paluumuutto ja kesä Suomessa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *