Paku

Reissupakun keittiö ja ruuanlaitto autossa

Pitkästä aikaa vähän pakuasiaa. Ajattelin kirjoitella nyt enemmän meidän auton keittiöstä ja ruuanlaitosta pakussa. Kerron esimerkiksi mitä tarvikkeita meidän pienestä keittiöstä löytyy ja millaista ruokaa minimaalisella määrällä välineitä voi kokata.

Kuten aiemmista kirjoituksista on selvinnyt, meillä on keittiö takana jääkaappia lukuunottamatta, joka siis sijaitsee sivuoven puolella sängyn vieressä. Koska meillä on lyhyempi Transporter ja kiinteä sänky, ei keittiölle oikein ollut muuta paikkaa kuin auton takaosa. Sen takia halusimme ylöspäin nousevan takaoven, joka toimii siis sateensuojana kokkaillessa ja tarvittaessa syödessä. “Ulkokeittiön” hyvä puoli on, että höyryt ja kosteus päätyvät ulos, eivätkä auton rakenteisiin. Kurja puoli on, että huonolla kelillä tai kovalla tuulella saattaa ravintola tai leivän syöminen auton sisällä houkutella ruuanlaittoa enemmän.

Ruokailua ja hengausta varten meillä on kokoontaittuva pöytä ja kaksi halpaa retkituolia. Pöytä on Ikeasta ja tuolit Motonetista. Kivalla kelillä levitetään tuolit ja pöytä aurinkoon, mutta sateisella kelillä pitääkin sitten katsoa mikä on järkevintä. Jos sataa vain vähän, pärjää auton takana ihan hyvin, kun istuu takaoven alla suojassa. Kovalla tuulella ja sateella syöminen auton sisällä on yleensä helpoin vaihtoehto, jos ravintoloita ei ole lähettyvillä.

Osa pärjää pakussa pelkällä retkikeittimellä ja osalla on lavuaari ja jopa uuni auton sisällä. Meidän keittiömme on ehkä jonkinlainen välimuoto, meiltä löytyy isohko vesitonkka ja pieni keittolevy, sekä vähän astioita ja kattila. Noilla on pärjätty aika hyvin, varsinkin kun meidän ruuat ovat aika usein melko simppeleitä, kuten pastaa, tortillaa tai nuudelia. Matkustaessa haluaa usein ruokaa nopeasti ja helposti. Varsinkin jos riskinä on nälkäkiukku.

Varusteet ja välineet

Ruuanlaittovälineet, jotka meillä on autossa.

Tässä välineet, joita meidän pakukeittiöstä löytyy. Tarvittavat välineet riippuvat ihan siitä, mitä tykkää syödä ja paljonko on tilaa. Jotkut meidän astioistamme voivat olla ihan turhia jollekin toiselle ja taas joku ei pärjää ilman jotain välinettä, jota me emme ole edes kaivanneet. Kannattaa siis lähteä kasaamaan omaa astiastoa miettimällä, mitä tarvitsee omiin lempiruokiin. Nämä meidän keittiöstä ja astialaatikosta tällä hetkellä löytyy (osa unohtui kuvasta, heh):

  • Halpa keittolevy + kaasua
  • Kattila
  • Kokoontaittuva siivilä
  • Syvät ja matalat emalilautaset
  • Emalikupit, joista on juotu niin kahvia kuin viiniäkin
  • Muovimukit varalla (välillä ollaan juotu näistä samalla mehua kun kupissa on jo kahvia)
  • Termari
  • Veitset
  • Leikkuulauta, joka toimii myös tarjoiluastiana
  • Aterimet
  • Lasta ja kauha
  • Patalaput
  • Pieni pöytäliina
  • Liina astioiden kuivaamiseen
  • Tulitikut
  • Pari pussinsulkijaa
  • Tiskiharja ja pesuaine

Lisäksi meillä on autossa 20 litran vesisäiliö, joka riittää aika pitkään, ja aika monta juomapulloa, joita voi sitten täyttää säiliöstä ja ottaa yöksi sisään tai ajaessa eteen. Meillä saattaa mennä kuuman ajopäivän aikana edessä jopa 6 litraa vettä, eli pulloja kannattaa ottaa eteen useita. Varsinkin jos ei ole ilmastointia ja päättää ajaa heinäkuussa Italiaan. Ja muutenkin on hyvä olla aina omat pullot mukana, niin ei tule turhaa muoviroskaa.

Harmaita emaliastioita lukuunottamatta kaikki auton keittiön välineet ovat vanhoja. Kaikki yksittäiset eripariset aterimet ja ylimääräiset astiat kannattaa käyttää hyödyksi mieluummin, kuin ostaa uusia. Monella kuitenkin on jonkin verran vähällä käytöllä olevia tavaroita keittiössä. Ja jos ei itsellä ole, niin joltain tutulta tai sukulaiselta varmasti löytyy joku vanha kattila, josta eroonpääsy ei varsinaisesti haittaa.

Niin ja aiemmin kun juotiin kahvia, keitettiin se joko mutteripannulla tai juotiin pikakahvia, mutta nyt ollaan oltu useampi kuukausi ilman, joten autossakaan ei ole enää kahvinkeittovälineitä.

Ruuat ja säilytys

Käytiin juuri yhtenä viikonloppuna taas täydentämässä auton kuivaruokalaatikko. Toinen mustista laatikoista takana on siis astioille ja toinen ruuille. Ruokalaatikosta löytyy aina pastaa, nuudeleita, kaurahiutaleita, mysliä, hunajaa, näkkileipää, säilyketomaatteja tai murskaa, papuja tai kikherneitä, soijarouhetta, muutama valmis retkiruoka, oliiviöljyä, mausteita, teetä, välipalapatukoita ja ravintohiivahiutaleita. Välillä myös keksejä, suklaata tai jotain muuta herkkua. Niin ja olutta on yleensä säilössä joko takana tai sängyn alla.

Reissussa pieni määrä ylimääräistä ruokaa ja vettä on aina hyvästä, ikinä kun ei voi tietää mitä tapahtuu. Kaikki kaupat voivat olla joku päivä kiinni tai auto voi hyytyä keskelle ei mitään. Better safe than sorry.

Ateriat reissupakulla matkustaessa saattavat välillä olla melko simppeleitä.

Hedelmiä ja kylmätarvikkeita ostetaan sitten aina reissuun tarpeen mukaan. Hedelmät säilytetään takaosassa magneeteilla roikkuvassa verkkopussissa ja kylmätavarat kulkevat jääkaapissa, joka on kyllä ollut hintansa väärti. Tuollaisen kompressorilaatikon saa tarvittaessa vaikka pakkaselle, vaikka auton sisälämpötila lähentelisi 50 astetta. Kaappi on myös hiljainen eikä ole kertaakaan haitannut nukkumista, vaikka se tuossa sängyn vieressä onkin. Halvempiakin autoihin tarkoitettuja kylmälaukkuja/kaappeja on toki saatavilla, mutta monet niistä jäähdyttävät vain esimerkiksi 20 astetta ulkolämpötilan alapuolelle.

Aamupalaksi syödään yleensä leipää ja jogurttia tai puuroa. Välillä menee pelkkä banaani ja leipä, jos tiskaaminen ei huvita. Lounas on yleensä jotain kevyttä ja illalla kokataan sitten isompi ateria. Se voi olla pastaa erilaisilla kasviksilla, tortilloita, piadineja, nuudelia, couscousta, hampurilaisia tai salaattia. Netti on pullollaan erilaisia yhden kattilan reseptejä ja monesti omat lempiruuat voi valmistaa tienpäällä suhteellisen helposti tai vähän varioimalla. Ja rohkeasti kokeilemalla.

Jos pakumatkailu kiinnostaa tai oman auton rakentaminen on ajankohtaista, tutustu ihmeessä myös aiempiin pakupostauksiin:

Reissupakun rakentaminen: Mistä lähteä liikkeelle?

Reissupakun rakentaminen: Auton varustelu ja sisustus

Reissupakun rakentaminen: Sähköt

4 thoughts on “Reissupakun keittiö ja ruuanlaitto autossa”

    1. Moro! Koska asutaan täällä Keski-Euroopassa, niin ei olla vielä koettu lämmitystä tarpeelliseksi. Kuitenkin talvellä tulee aika vähän reissattua ja parissa pakkasasteessa tuolla vielä nukkuu, kun on vaatetus kohdallaan. Mutta kylmemmässä ei kyllä oikein tarkene. Meillä ei siis ole varsinaista lämmitystä, mutta joskus ollaan käytetty ihan perus sisätilalämppäriä, jos sähköä on ollut saatavilla (auttaa myös pahimpaan kosteuteen). Seuraavaan pakuun tulee sitten vähän parempi lämmitys 🙂

  1. Moikka!
    Kiitti kivasta blogista, mä benchmarkkaan teiltä heti vähintään noi sähköjutut. 🙂 Mites toi teidän kaasukeitin, käytättekö kertakäyttöpulloja vai onks teillä isompi täytettävä? Jos jälkimmäinen niin harkitsitteko kaasuakin käyttävää jääkaappia?

    1. Kiitos, onpas kiva kuulla! Pahoittelut kun tämä sinun kommenttisi oli mennyt jotenkin minulta ohi ja vastaan näin myöhään. Meillä on portterissa vain pieni kaasukeitin, joka syö pieniä kaasupulloja, koska emme halunneet tehdä autoon kaasujärjestelmän vaatimia systeemeitä. Eli emme harkinneet myöskään kaasujääkaappia, sähköä kun on saatavissa aikalailla kokoajan ja tuo kompressorikaappi käyttää aika vähän virtaa ja on toiminut tosi hyvin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *