Alankomaat

Utrecht – se rauhallisempi kanaalikaupunki

Utrecht on kaunis kanavakaupunki puolen tunnin päässä Amsterdamista

Saatiin vieraita tänne Eindhoveniin, kun äiti tuli viime viikon lauantaina käymään ja lähti tänään takaisin Suomeen. Viikon aikana käytiin Amsterdamissa, Utrechtissa, Haagissa ja parissa kansallispuistossa, ihailtiin kukkia Keukenhoffissa ja syötiin ulkona useampaan kertaan. Säät suosivat ja vuoden ensimmäiset kesäpäivätkin olivat loppuviikosta (täällä on kesäpäivä, kun lämpötila menee yli 25 asteen). Kirjoittelen varmaankin vähän lisää ainakin Keukenhoffista ja muistakin paikoista, mutta tässä nyt ensin vähän asiaa Utrechtista.

Utrecht on Alankomaiden neljänneksi suurin kaupunki ja se sijaitsee puolen tunnin junamatkan päässä Amsterdamista ja noin tunnin matkan päässä täältä Eindhovenista. Viime viikolla auton ollessa vielä huollossa, käytiin äitin kanssa junalla tuossa yhdessä Alankomaiden vanhimmista kaupungeista. Yksi päivä vierähtikin sitten kanaalien varsia kävellessä ja nähtävyyksiä katsellessa.

Utrechtin nähtävyyksiin kuuluvat Dom-torni sekä kanavaverkosto

Aiemmin olimme käyneet jo Amsterdamissa, joka oli täynnä ihmisiä ja mihinkään museoon ei päässyt ilman ennakkovarausta (pieni vinkki siis Amsterdamiin matkaajille, että esimerkiksi Anne Frankin -taloon kannattaa varata liput yli kuukausi ennen matkaa). Kirjoitan ehkä Amsterdamista enemmän parin viikon päästä, kun menemme sinne toisen kerran (saadaan taas vieraita, jee!). Mutta näin yhden päivän vierailujen perusteella Utrecht oli mielestäni yhtä kaunis kaupunki, mutta ilman turisteja ja jonoja. Pienempi toki ja samalla myös helpommin hahmotettava. Ei Utrechtia ehkä suotta ole luonnehdittu mini-Amsterdamiksi.

Kanaaleja, aitoihin kiinnitettyjä polkupyöriä ja kukkivia puita. Paljon ravintoloita ja elämää, sillä Utrechtista löytyy myös Alankomaiden suurin yliopisto. Me vietimme päivän ympäriinsä kävellen ja terasseilla istuen. Kävimme keskustassa olevassa katedraalissa ja sympaattisella sisäpihalla, mutta Alankomaiden korkeinpaan kirkontorniin Domiin emme tällä kertaa kiivenneet. Vierailimme myös Centraal Museumissa ja pienessä kasvitieteellisessä puutarhassa. Kaiken kaikkiaan huhtikuu tuntui olevan hyvä aika vierailla Utrechtissa.

Domin vieressä Utrechtissa on pieni kirkon sisäpiha, jossa oli rauhallista istuskella
Utrechtin keskustassa on pieni kasvitieteellinen puutarha, jossa oli paljon kukkia huhtikuussa.

Eli mikäli Amsterdamin ihmispaljous alkaa ahdistaa, voin lämpimästi suositella junamatkaa Utrechtiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *