Paku

Reissupakun rakentaminen: Auton varustelu ja sisustus

Noniin, tässä tulee vähän lisää pakuasiaa! Nyt vuorossa varustelu ja sisustus, eli mitä sieltä auton sisältä siis oikein löytyykään?

Heta ja pakun sisustus

Sänky

Tärkein ensin. Koska autossa on tarkoitus nukkua, on sänky aika oleellinen juttu. Varsinkin jos haluaa mukaan myös tavaraa, eivätkä pelkät patjat lattialla tule kysymykseen. Ostettiin Torista vanha levitettävä puusohva, jota muokattiin sahaamalla selkänoja pois ja korottamalla jalkoja. Haluttiin että sängyn alle mahtuu kamakassit, joiden korkeus on noin 40 senttiä. Koitettiin optimoida tila niin, että alle mahtuu mahdollisimman paljon tavaraa, mutta että sängyllä mahtuu kuitenkin istumaan. Onnistuttiin tässä tavoitteessa aika hyvin, vaikka Matti ei ihan suorassa taidakaan mahtua istumaan. Sänky on myös vain 190cm pitkä, jolloin saatiin keittiölle enemmän tilaa. Jotain hyötyä siitäkin, ettei kumpikaan olla superpitkiä, heh.

Sänky ennen muutoksia

Reissupakun sisustus ja sänky

Kuten näkyy, kaikki kalusteet on kiinnitetty kuormaliinoilla autosta löytyviin kiinnistyslenkkeihin ja tarpeen mukaan irrotettavissa ilman työkaluja. Näin pakua voi käyttää myös tavaran kuljettamiseen suhteellisen pienellä vaivalla.

Säilytystilat

Sängyn alla on säilytystilaa hyppykamojen lisäksi myös kaikille muille tavaroille ja vaihtovaatteille. Kaikki vaatteet ovat tuollaisissa muovilaatikoissa, joiden koko koitettiin optimoida mahdollisimman hyvin niin, ettei alle jää turhia koloja. Etupenkkien alla ja takana on myös vähän tilaa, johon on tungettu hyttysverhot, aurinkosuoja, pressu ja auton huoltoon liittyviä juttuja (jäähdytysneste, tuulilasinpesuneste jne.).

Reissupakun säilytyslaatikot ja järjestys

Sängynalusen lisäksi takaa löytyy vähän säilytystilaa keittiötarvikkeille ja ruuille ja seiniltä verkkopusseja pienille tavaroille ja esimerkiksi puhelimille. Ylempänä olevassa kuvassa näkyvät verkkopussit ovat aika käteviä ja tilattiinkin niitä muutama lisää. Lisättiin myös ensimmäisen reissun jälkeen isompi verkko toiselle seinälle, kun todettiin että meillä ei ole mitään säilytyspaikkaa käytetyille vaatteille, jotka eivät kuitenkaan ole vielä menossa pesuun.

Ilmanvaihto

Myös ilmanvaihto on tärkeä juttu, koska kukaan ei varmaankaan halua nukkua huonossa ilmassa. Ilmanvaihto auttaa myös kosteuden poistamiseen, mikä on ruostumisen kannalta tärkeää. Niin kuin edellisessä postauksessa kerroin, meillä ilmanvaihdon hoitaa katossa oleva räppänä, jossa on tietokoneen tuuletin avustamassa ilman poistumista. Tämän lisäksi avataan aina ikkunoita ja kuumalla kelillä myös takaluukkua. Takaluukkuun meillä on tuollainen pieni metallinen härpäke, jonka avulla oven saa lukkoon niin, että se on kuitenkin raollaan.

Tuuletin pakun sisällä

Metallihärpäke joka pitää ovea raollaan
Jääkaappi

Meillä on Dometicin Coolfreeze CDF26 jääkaappi, joka valittiin koon, hiljaisuuden, tehokkuuden ja sähkön kulutuksen perusteella. Jääkaappi on sängyn vieressä, eikä varsinaisessa keittiössä. Tämä todettiin paremmaksi paikaksi, koska kaappi painaa jonkun verran ja sopi mittojen puolesta tuohon paljon paremmin. Jääkaappi on liinalla köytettynä väliseinään, eli se ei pääse liikkumaan mutta on kuitenkin helppo irrottaa (kuten kaikki kalusteet autossa).

Dometic jääkaappi

Keittiö

Keittiö on auton takaosassa. Käytännössä kyse on siis tuollaisesta tv-tasosta/hyllystä, johon laitettiin mustekaloja pitämään tavarat paikoillaan. Keittiöstä löytyy KingCamp kaasukeitin (honkkarista), 20 litran vesitonkka ja pesuvati sekä säilytyslaatikoita. Laatikoissa meillä on kaikki ruuat ja astiat.

Ikeasta löytynyt kokoontaitettava pöytä sekä Motonetin retkituolit ovat säilytyksessä takaosan oikeassa reunassa.

Pakun keittiö

Vesitonkka ja vati

Valot

Pakun sisätiloissa kiertää ledinauha, joka valaisee hyvin koko sisätilan. Tilattiin ledit ebaysta, jossa ne olivat aika paljon halvempia kuin Suomessa. Laitettiin valoihin myös himmennin, joka on itseasiassa aika hyvä, vaikka siitä hieman nauruja saatiinkin. Valot ovat niin kirkkaat, että pimeällä niitä tulee käytettyä lähinnä himmeimmällä asetuksella.

Reissupakun valaistus

Verhot

Ompelin autoon verhot pimentävästä kankaasta ja tummansinisestä kankaasta. Sivu- ja takaikkunassa olevat verhot kiinnittyvät magneeteilla karmeihin ja väliverho roikkuu vaijerilla. Verhot on helppo laittaa paikalleen ja ottaa pois ajon ajaksi. Pimentävät verhot lisäävät aika paljon nukkumismukavuutta ja lisäävät yksityisyyttä autossa pimeän aikaan. Välillä laitamme verhot kiinni myös parkkeerauksen ajaksi, jotta takatilaan ei nää sisälle. Vähän tulee valoa reunoista, mutta aika hyvin nuo verhot ovat toimineet.

Pimennysverhojen lisäksi meiltä löytyy Ikean verhoista tehdyt hyttysverkot, jotka laitetaan lisäksi takaoveen ja etuikkunoihin, jos tuntuu että ötököitä on liikkeellä.

Väliverho ohjaamon ja nukkumatilan välissä

Takaikkunan verho

Sellainen sisustus! Mikäli tulee mieleen jotain parannusehdotuksia, ideoita tai kysymyksiä, ota yhteyttä tai laita kommenttia tähän alle 🙂

13 thoughts on “Reissupakun rakentaminen: Auton varustelu ja sisustus”

 1. Oikein mielenkiintoista luettavaa! Ihanan tarkkaa selvittämistä esim. sähköistä. Toki kustannukset olisi kiinnostaneet siitä osiosta myös. 🙂 Suunnitelmissa olisi saman sorttinen menopeli. Ajatuksena kuitenkin että yöpyminen myös talvipakkasilla olisi mahdollista ilman suurempia paleltumavammoja ja raajojen menetyksiä. Onko teillä autossa minkäänlaista lämmitystä tai oletteko pakkasilla olleet reissussa?

  1. Kiva jos tästä oli apua ja tsemppiä reissupakun rakentamiseen! 🙂 Jos haluat tarkempaa tietoa kustannuksista, niin laita sähköpostia (hetapakumatkalla@gmail.com). Voin laittaa sinulle excelin, johon olemme koonneet kaikki kulut.

   Meillä ei tässä pakussa ole lämmitystä, mutta seuraavaan autoon olisi kyllä tarkoitus webasto tai joku vastaava lämmitin hankkia. Pienessä pakkasessa olemme joskus nukkuneet (auton sisällä oli silloin noin 5 astetta lämmintä) ja yhdellä oikein sateisella reissulla käytimme sisätilalämmitintä kosteuden poistoon (kun oli sähköä saatavilla). Asumme tällä hetkellä Sveitsissä ja täällä talvi on sen verran lyhyt ja leuto, että emme ole nyt kokeneet tarvetta asentaa lämmitintä, vaikka sitä välillä mietitty onkin. Toivottavasti tämä selvensi asiaa! Voisin lisätä tähän postaukseenkin lyhyen maininnan tuosta lämmitysasiasta, kun siitä aina välillä kysymyksiä tulee.

 2. Hieno auto! Pitikö auton rekisteröinnissä ota jotain huomioon vai voiko autoon tehdä millaisia muutoksia vain ja ajella menemään? Ei tarvitse rekisteröidä matkailuautoksi?

  1. Kiitos! En siis ole mikään asiantuntija ja kehoitan aina varmistamaan oman tilanteen esimerkiksi katsastuskonttorista. Mutta sen verran uskallan sanoa, että matkailuautoa portterista ei esimerkiksi sisätilan korkeusvaatimusten vuoksi saa (jos saisi, niin silloin rekisteröinti olisi järkevää). Ja koska me olemme ymmärtäneet, että pakettiautoon kiinteästi asennettujen kalusteiden myötä auton voitaisiin katsoa olevan henkilöauto (=isommat verot), niin meillä kaikki kalusteet ovat ilman työkaluja irrotettavissa eli kuormaliinoilla kiinni. Toivottavasti tämä selkeytti tilannetta 🙂

   1. Eli ymmärsinkö oikein, että teidän pakua ei ole muutoskatsastettu projektin myötä? Tuommoinen kuormaliinaratkaisu kiinnostaisi kyllä itseänikin, kun ei oikein muutoskatsastus kiinnostaisi.

   2. Jep, ymmärsit ihan oikein. Matkailuautoille on olemassa tietyt vaatimukset, joista esimerkiksi 1,85m korkuista sisätilaa on transporterin kokoiseen pakuun mahdotonta saada, eli muutoskatsastus matkailuautoksi ei onnistu.

 3. Hieno peli, minuakin kiinnostaa saako tuollaiset muutokset tehdä ilman pelkoa autoverosta?.

  1. Kiitos! Kirjoitin tuohon Oskarin kommenttiin vähän pidemmän vastauksen, katsotko siitä lisätiedot. Mutta meillä siis kaikki kalusteet ovat kiinni kuormaliinoilla ja irroitettavissa ilman työkaluja, ja auto on siis edelleen ihan pakettiautoksi rekisteröity.

 4. Ostin vm. 2003 Viton ja aloin rakentaa siitä retkeilyautoa. Yritän toteuttaa ilman vaihdon samalla tavalla kuin te teitte. Tosin ilmeni probleema, kun sain tuulettmen asennettua, niin sen tuottama pyörimisääni on hieman häiritsevän voimakasta.
  Miten teidän tuuletin,.. häiritseekö ääni vai onko teillä siinä jokin pyörimisnopedensäätö?

  1. Hei Risto! Meillä on tosiaan itse ilmanvaihtoräppänä ilman tuuletinta ja sen yhteyteen olemme asentaneet tietokoneen tuulettimen. Meidän tuulettimemme ei pidä juurikaan ääntä eikä häiritse esim. nukkumista, vaikka se onkin käytännössä aina päällä. Jos tekee tuuletuksen tietokoneen tuulettimella, niin suosittelen valitsemaan tarpeeksi ison ja ehkä hieman paremman tuulettimen. Tarvittaessa niihin on saatavissa vielä hidastimia, mutta meillä ei sille ole ollut tarvetta. Tuulettimessa itsessään ole siis mitään nopeuden säätöä. Toivottavasti tämä selvitti tilannetta!

 5. Onko tuo oven väliin laitettava koukkuhärpäke valmiina ostettu vai itse tehty? Millähän hakusanalla google sen löytäisi, en millään keksinyt. Nukutaan pakussa reissuilla, olis kätevä niin saisi ilmanvaihdon sillä hoidettua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *