Paku

Uusi projekti: Fiat Ducaton rakentaminen reissupakuksi

Fiat Ducato pakettiauto, josta on tarkoitus rakentaa reissupaku

Siinä se nyt on: meidän uusi pakuprojektimme!

Kuusi metriä pitkä ja kaksi ja puoli metriä korkea metallikuori, josta olisi tarkoitus rempata jollakin aikataululla asuttava pieni koti. Tällä kertaa meillä on siis tarkoituksena panostaa remonttiin vähän enemmän kuin portterin kanssa ja jossain kohtaa ehkä jopa muuttaa autoon asumaan. Mutta ennen sitä edessä on aikamoinen rakennusprojekti, jota tulen tietysti tännekin dokumentoimaan.

Meillä on ollut jo jonkun aikaa suunnitelmissa hankkia hieman isompi paku ja aloittaa uusi projekti, vaikka muistelenkin meidän viimeksi vannoneen, että emme enää rupea isoihin remontteihin. Mutta niin se aika kultaa muistot. Alun perin suunnitelmana oli ostaa auto joskus myöhemmin Saksasta ja ajaa Suomeen. Mutta koska Sveitsin säännöt autoille ovat niin tiukat, että emme saa tuota vanhaa pakua tänne rekisteröityä (pohjassa on ruostetta, joka pitäisi lähes kokonaan poistaa), niin myymme sen Suomeen ja ostimme uuden pakun jo nyt täältä Sveitsistä. Hyvillä suunnitelmilla on yleensä tapana muuttua, niin siis tälläkin kertaa.

Pakun lähtötilanne, kun hylly ja väliseinä ovat vielä paikallaan

Miksi ostaa auto Sveitsistä eikä hakea Saksasta halvemmalla? Vertailimme hintoja ja tullien ja verojen määriä ja totesimme, että aika samoissa hinnoissa noin uusien autojen kohdalla pyöritään. Joten säästimme itsemme yhdeltä byroktariaseikkailulta ja ostimme pakun suoraan Sveitsistä. Ja täällä prosessi oli helppo, kävimme koeajamassa ja katsomassa muutamaa, kunnes päädyimme ostamaan tämän yksilön hyvän hinta-kilometri-kunto-suhteen (oho, mikä sana) vuoksi. Kyseessä ei ollut varsinainen autoliike, mutta ei ihan yksityinenkään myyjä, vaan enemminkin autokorjaamo/garage, joka myy myös autoja. Ostopäätöksen jälkeen täytimme paperit noin kymmenessä minuutissa ja lähdimme kotiin, jossa parin seuraavan päivän aikana kilpailutimme ja otimme autoon vakuutuksen, ja maksoimme auton. Myyjä hoiti rekisteröinnin puolestamme ja teki autoon pari pientä korjausta, ja me haimme auton viime viikolla. Aika helppo prosessi siis kaiken kaikkiaan.

Reissupakun lähtötilanne

Tämä uusi auto on Fiat Ducato 2.3 (L3H2) pakettiauto, jossa on 150 hevosvoimaa. Auto on ensirekisteröity vuonna 2018 ja sillä on ajettu nyt vähän vajaa 40 tuhatta kilometriä. Sisätila on 3,7 metriä pitkä, 1,87 metriä leveä ja 1,93 metriä korkea, ja sinne olisi tarkoitus rakentaa kiinteä sänky, keittiö ja ruokailu/työskentelyalue. Suunnitelmissa on laittaa auton ainakin ilmanvaihto, eristykset, lämmitys, vedet, sähköt ja mahdollisesti asentaa eteen kääntyvä penkki ja tavaratilan puolelle sivuikkuna. Aikataulu on onneksi löysä, eikä meillä ole tämän kanssa kiire. Muutoskatsastus matkailuautoksi hoidetaan kuitenkin heti kun mahdollista, koska sitten saa vakuutusmaksuja kai aikapaljon halvemmiksi.

Alla on alustava suunnitelma pakun sisustukselle (ihan itse tein ammattimaisen 3D-mallin, heh). Kiinteä sänky tulee auton takaosaan ja sen alle säilytystilaa harrastusvälineille ja muille tavaroille. Sängyn eteen tulee työskentely- ja ruokailutila kiinteillä penkeillä ja pöydällä. Keittiö tulee kuskin penkin taakse ja siihen tulee jääkaappi, lavuaari ja keittolevyt. Kummallekin puolelle laitetaan myös luultavasti yläkaapit vaatteiden, astioiden ja ruokien säilyttämiseen. Pääväreiksi on ajateltu valkoista ja puuta. Kommentteja ja ideoita suunnitelmasta saa vapaasti esittää!

Suunnitelma reissupakun sisustuksesta

Paku on nyt siivottu, väliseinä ja paneelit on irrotettu ja sisällä ollut raskas hylly purettu osiin. Kaikki kävi jotenkin todella näppärästi viime kertaan verrattuna. Väliseinä oli kiinni pulteilla eikä pistehitseillä, mikä helpotti prosessia aika paljon, eikä lattiapaneelin alta löytynyt yhtään ruosteyllätystä. Hieman hiekkaa sieltä kyllä löytyi, kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Mutta nyt paku on siis tyhjä ja rakentaminen voi alkaa. Ensin pitää vain odotella, että Saksan raja aukeaa parin viikon päästä ja päästään hakemaan tavaraa sieltä “hieman” Sveitsin hintoja halvemmalla.

Fiat Ducaton väliseinä irroitettuna
Pakun siivous
Hyllyjen purkaminen

12 thoughts on “Uusi projekti: Fiat Ducaton rakentaminen reissupakuksi”

  1. Jee! Viimein suomalaista blogia aiheesta! Kai teette how to niksit alusta asti miten mikäkin osio rempataan?

    1. Hauska kuulla että pakupostauksille on kysyntää! Yritetään kyllä dokumentoida eri vaiheet tänne blogiin, kun remppa nyt tästä etenee 🙂

  2. Hienolta näyttää tuo teidän suunnitelma, että varmasti tulee hyvä lopputuloksesta. Me käytimme myös juuri meidän matkailuauton katsastuksessa, niin siinä oli vähän samantyylinen ongelma, että pohja oli ihan ruosteessa ja korjaus maksaisi kuitenkin jonkin verran, niin mietimme, että vaihdamme koko auton samalla. Olemme ennen juuri ostaneet ihan oikeita matkailuautoja, mutta tällainenhan olisi myös hauska vaihtoehto. Miten tällaisessa menee sitten loppujen lopulliset kulut verrattuna, että ostaisi suoraan matkailuauton, osaatko sanoa?

    1. Kiitos Maija! Ruoste tuntuu Suomessa olevan enemmän sääntö kuin poikkeus vanhempien autojen kohdalla.

      Kulut riippuvat tietysti ihan siitä mitä autoon laittaa (meneekö minimillä vai löytyykö esim. kunnon sähköt ja suihkut ym.) ja mistä osia ja laitteita ostaa (me tilaamme esim. osan Kiinasta ja osan Saksasta). Autojen hintoja pystyy tietysti vertailemaan netissä ja siihen päälle sitten lisää jotain muutamasta tonnista yli kymppitonniin, niin saa jo jonkinlaisen auton rakennettua. Aikaa tähän projektiin kyllä kuluu, mutta me emme ole laskeneet omalle työllemme mitään hintaa, jolloin kustannuksissa päästään kyllä halvemmalla matkailuautoon verrattuna. Ja itse rakentamalla saa ainakin juuri sellaisen varustetason ja layoutin kuin haluaa. Mutta en tosiaan valitettavasti osaa tarkkoja kuluja antaa, koska ne riippuvat niin monesta asiasta ja omista mieltymyksistä.

  3. Terve,
    nyt olet lukenut melkein kaiken läpi… Aika mielenkiintoista.
    Minulla on projekti edessä… Auto on ostettu, Fiat Ducato, 2011, 120hv, 636×252, 170.000 km, missä on Webasto ainakin.
    Yksi syy miksi löysin tänne on kattotelineet kiinnitys!
    Haluan laittaa aurinkopaneelejä, ehkä 3×400 W, katolle.
    Te valitsitte 40×40 profiileja, eikö se riitä vähän vähemmällä vai? Onko 30×30 liian “ohut”?
    Täytyy muistaa että nämä paneelit painavat suurin piirtein 25 kg/kappale…
    Minkälaisia ruuveja on katsottu riittävän kun tämä kehys on ruuvattu yhteen?

    Terveisiä, Leif
    PS. Kahdeksankymmentä luvulla asuin Itävallassa talvisin, ja siellä luultiin että olin sveitsiläinen kun minulla oli “toisenlainen” aksentti!

    1. Moro!

      Tuo 40×40 on aika järeä, 30x30mm toimisi varmaan ihan hyvin vaikka rakenteen päällä itse kiipeilisikin. Nyt olen noussut katolle liukuoven kiskoa apuna käyttäen ja kattotelineestä kiinni pitäen. Oltaisiinkohan valittu 40mm sen takia että se sopi paremmin paneelin korkeuden kanssa silloin kun paneeli on profiilien välissä “piilossa”.

      Heikoin kohta rakenteessa on liitospala noiden pitkien profiilien välissä. Kun nyt kesällä irrotimme telineen ja pesimme katon sen alta, taipui teline juuri liitospalan kohdalta niin että kattotelineen kääntäminen kyljelleen vaati kaksi henkeä.

      Profiilissa kiinni olevat pultit ovat (ruostumattomia?) M8 pultteja. Kattokiinnikkeiden läpi on sinkityt M6 pultit (nykyisin 70mm koska lisäsimme 30mm korokepalat profiilien alle). Lujuusluokaltaan nuo on kilotavaraa 🙂

      Netissä olen nähnyt aurinkopaneelien telineitä tehtävän U-profiilista. Luulen että melkein mikä tahansa materiaali on riittävää. Ducaton manuaali taitaa mainita että katon maksimikuorma noiden kiinnistyspisteiden kautta on 150kg.

  4. Moikka!
    Omaa projektia olen kanssa väsäilemässä ja lyön päätä seinään noiden matkailuauton vaatimuksien kanssa. Kaikki muu menee, mutta takaosaan hyväksyttävät penkit tuottavat päänvaivaa. Jostain luin Trafin ohjeistuksen, että katsastuksessa menee läpi vain sellaiset penkit, jotka autonvalmistaja olisi hyväksynyt silloin, kun auto on valmistettu. Onko teillä tästä käryä? Onko teidän kohdalla niin, että tuo käännettävä penkki ratkaisee pulman?

    1. Moro! Joo meidän ymmärrys on että kaikkien penkkien tulee olla autonvalmistajan hyväksymiä tai kolaritestattuja oikeilla sertifikaateilla. Eli penkkejä ei voi tehdä itse puusta taakse, asentaa niihin turvavöitä ja saada katsastuksesta läpi. Tämä oli kai aikaisemmin mahdollista ja takana olevat penkit saattoivat olla esimerkiksi sivuttain auton liikesuuntaan nähden. Meillä siis takana ei voi matkustaa ja katsastuksessa vaadittiin myös tästä tarralaput taakse.

      Tuo meidän kahden istuttava kääntyvä etupenkki on hankala tapaus, enkä suosittele sen hankintaa. Tässä kommentissa hieman asiaan viittaavaa https://pakumatkalla.com/2021/pakuprojekti-kahden-istuttava-kaantopenkki/#comment-1155 Jos haluaa kääntöpenkin, luulen että on varminta hankkia yhden istuttava (vaikka molemmille puolille) ja varmistaa ennen ostosta ja asennusta katsastusasemalta että sen paperit ovat kunnossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *