Paku

Pakuprojekti: Kahden istuttava kääntöpenkki

Kääntöpenkki käännettynä taaksepäin

Asensimme autoon kesällä kääntöpenkin. Halusimme asentaa pelkääjän puolelle kääntyvän penkin, jotta kulku edestä taakse helpottuisi ja sisätilojen käyttö monipuolistuisi. Penkin löytäminen ei kuitenkaan ollut helppoa, ja ilmeisesti ainoa valmistaja, joka myy Ducatoon kahden istuttavia kääntöpenkkijärjestelmiä, on Brittiläinen Custom Shop Designs.

Kääntöpenkkijärjestelmä on todella tukevan tuntuinen ja painava. Ainoina miinuksina voisi mainita hieman hitaasti avattavat viisi lukkoa, penkin istumakorkeuden nousun (noin 5cm nousu tarkoittaa, että lyhyen henkilön (lue: Hetan) jalat eivät enää yletä lattiaan) sekä sen, että käännettynä penkki on ehkä hieman etukenossa.

Penkki kaadettuna

Asennus on helppo ja nopea. Työkaluista isokokoinen Torx 55 pää on erikoisempi pakkohankinta asennukseen ja harmillisesti jakoavain ei ole riittävä pulttien poistamiseen vaan räikkäväännin jatkovarrella on tarpeen, koska osa pulteista on syvällä pienen kuilun päässä.

Lattiamattoon leikatut reiät kääntöpenkkiä varten

Kääntöpenkin mukana tulee sapluuna, joka on tarkoitettu käytettäväksi muovisen lattiamaton leikkaamiseen. Se on kuitenkin turhan iso, joten on parempi käyttää itse kääntöpenkkialustaa sapluunana, jotta asennuksesta saa mahdollisimman siistin. Leikatessa kannattaa varoa maton alla kulkevia johtoja.

Jos penkinlämmittimen ja vyönkiristimen haluaa kiinnittää penkkiin, tulee niille hankkia jatkojohto. Meidän autossamme tosin ei ole penkinlämmittimiä tai vyönkiristintä matkustajan puolella, joten tämä johto roikkuu vapaana penkin takana, kunnes keksimme sille sijoituspaikan.

Kääntöpenkin käyttö on myös melko yksinkertaista: avataan viisi lukkoa, työnnetään penkkiä eteenpäin, käännetään hieman, sitten sivuttain, käännetään lisää, sivuttain, kääntö ja taaksepäin. Tähän tottuu, mutta ei se ole yhtä nopeaa kuin yhden istuttavissa penkeissä, joiden tarvitsee vain pyöriä paikoillaan. Lopuksi lukot pitää vielä laittaa kiinni (tai ainakin yksi lukko penkin ollessa käännettynä), joka voi viedä hetken aikaa pienten toleranssien vuoksi. Toisaalta penkki on todella jämäkkä lukittuna eikä tule sellainen olo, että kolarissa se voisi antaa periksi.

Auto ei ole oikein vielä sellaisessa kunnossa, että kääntöpenkkiä pääsisi käyttämään täysin hyödyksi. Nyt suurin hyöty on tullut lämmittimen polttoaineletkua asennettaessa, jolloin penkin kääntäminen antoi lisää tilaa. Jatkokehitysajatuksena on myös ollut asentaa oven pieleen pieni pöytä, mutta pöydän tukiratkaisu on vielä hieman hakusessa. Ideoita tähän otetaan mielellään vastaan!

Aiemmat kirjoitukset pakuprojektista:
Pakuprojekti: kiinalainen sisätilalämmitin
Pakuprojekti: Matilla on asiaa sähköistä ja asennuksesta
Pakuprojekti: Itse tehdyt kattotelineet
Pakuprojekti: Kameroiden ja vakionopeudensäätimen asennus
Pakuprojekti: Ilmanvaihto, eristys ja lattia
Uusi projekti: Fiat Ducaton rakentaminen reissupakuksi

5 thoughts on “Pakuprojekti: Kahden istuttava kääntöpenkki”

 1. Onpa kätevä ratkaisu tuollainen kääntöpenkki! Vaikka nuo lukkosysteemit varmaan kaipaa hieman totuttelua. Itselläkin on suunnitelmissa tuunata tuollainen retkipaku täällä Porvoossa. Auto on jo hankittu mutta siinä on muutama vika jotka pitää antaa autokorjaamon hoidettavaksi, omat taidot ei ihan riitä.

  1. Joo se on kyllä ihan näppärä ja tuo vähän lisätilaa tuonne asuinosaan. Tsemppiä pakun rakentamiseen!

 2. Samanlainen projekti käynnissä. Isri penkkeihin on vaikea löytää kääntöpöytää. Miten teidän ratkaisussa, onko kuskin ja apparin penkit lähes kiinni toisiinsa. Täytyykö ovi avata kun penkin kääntää? Pääseekö penkkien välistä kulkemaan ohjaamosta taakse, vaikka kääntää mällä penkki ensi puoliväliin,?

  1. Moro! Tuo tuplapenkki on lähes kiinni kuskin penkissä, tuo alusta pystyy liikkumaan myös sivuttain, ei pelkästään pyörittämään joka mahdollistaa penkin kääntämisen avaamatta ovia tai vastaavaa. Muistelisin että penkkien välistä pääsee kun penkki on vain osittain käännetty, mutta koska kääntömekanismi on tällöin vain yhden noin 8-10mm pultin varassa, ei apukuskin penkki ole silloin kauhean tukeva.

   Täytyy tässä vielä mainita että tuon kääntömekanismin saaminen katsastuksesta läpi on Suomessa lähes mahdotonta koska sertifiointi pitää olla tehty juuri oikealle autotyypille, jota tämän kääntömekanismin valmistaja ei ole tehnyt.

   1. Kiitos vastauksesta . Olisihan tuo katsastus ongelma pitänyt arvata. Täytyy käydä asemalla vähän kyselemässä jos saisi hyväksyttyä. Yksi mietitty vaihtoehto on etsiä yhden istuttava apparin penkki. Mihinkään en ole vielä kääntömekanismiä Isrin penkkiin löytänyt.
    Kiitos vielä. Hyviä vinkkejä on teidän blogista löytynyt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *